Lietas, kuras mums nestāsta ātrās ēdināšanas iestādēs

Vai tev labprāt patīk ātri apēst vienu burgeru, lai iegūtu sāta sajūtu un enerģiju tālākiem dienas darbiem? Tie ir lēti un, faktiski, atkarību izraisoši ēdieni, no kuriem ir grūti atteikties. Vai esat kaut reizi iegājis tikai līdzi draugam, kurš vēlas nopirkt vienu burgeru, līdz smaržas apvīts arī pats sev nopērc vienu? Šādi uzņēmumi pārdod mums daudz vairāk par lētāku cenu. Mēs domājam, ka kaulējamies par cenām, izvēloties lielāko pirkumu par salīdzinoši lētākām izmaksām. Patiesībā, uzņēmumam tas izmaksā vien pāris centus. Pārtika tiek ražota masveidā, nerēķinot ne kalorijas, ne pievienoto tauku saturu. Tāpat ir daudz lietas, par kurām ātrā ēdināšanas industrija klusē. Lai gan daudz kas varētu šķist zināms, tomēr apmeklētāju skaits un pašu restorānu iestādes nesamazina popularitāti.

1. Visi ēdieni garšo vienādi
Lai gan paskatoties uz ēdienkarti, mēs varētu redzēt daudz dažādus burgeru veidus un daudz citus ēdienus – tomēr visiem garša būs gandrīz viena un tā pati. Visiem ir viena garša – “ātro ēdienu garša”. Tas ir tāpēc, ka šie ēdieni nomāc pilnīgi visas garšas kārpiņas, neatdalot ne tikai sāļu, rūgtu, saldu. Ātrie ēdieni ir ražoti, lai apmierinātu visas garšas kārpiņas, lai cilvēks nevēlētos kaut ko īpašu un vienu (piemēram, izteikti rūgtu, kā greipfrūts).

2. Ātrais ēdiens tiek pagatavots, lai to apēstu ātri
Signāls, ka esi paēdis, uz smadzenēm tiek aizsūtīts 20 minūšu laikā. Tāpēc, jo ātrāk tu apēdīsi savu burgeru, jo tu jutīsies vēl izsalcis un iespējams, vēlēsies nopirkt vēl vienu. Lai nomāktu šādu pārēšanos, vienīgais veids, kā palielināt metabolisma darbību ir ēst lēnāk un košļāt vairāk barību.

3. Ātrie ēdieni nav paredzēti daudz košļāšanai
Šis ir tas pats triks, kas iepriekšējā punktā – jo tu mazāk košļā, jo ātrāk apēd savu porciju, un līdz smadzenēm pietiekami ātri nenonāks signāls par pilnu vēderu. Ir izpētīts, ka cilvēki, kuriem jau ir liekais svars, sakošļā ātro ēdienu produktu 11 reizes pirms norīšanas, bet augumā mazāki cilvēki 14 reizes. Faktiski ātro ēdienu vajadzētu košļāt vismaz 50 reizes.

4. Tu saņem frī kartupeļus pat tad, ja nevēlies
Tas ir grūti atteikties no frīz kartupeļiem, ja tie tiek piedāvāti kā papildus bonuss tavam burgeram. Arī tad, kad neesi paņēmis frī kartupeļus, bet tev pretī kāds tos tiesā, pamērcējot mērcē, rodas sajūta, ka tu arī vēlies pagaršot un tāpat uzcienājies ar šo taukos cepto kartupeli.

5. “Vidējais” komplekts faktiski ir “Lielais”
Bieži vien uzņēmumi mudina klientus iegādāties lielākus sodas dzērienus, tādējādi pasūtot lielāku komplektu. Pērkot vidējo komplektu, tu saņem tikpat daudz pārtikas cik lielajā, atšķirība ir tikai sodas dzērienā. Cilvēki pat neapzināti izvēlas vidējo variantu, jo, kad tiek nosauktas visas trīs versijas, tad liekas, ka ar mazo vienmēr ir par maz, bet lielais izklausās neapēdams.

6. Šobrīd ēdiens sastāv no daudz vairāk kalorijām, nekā tas bija 1980.tajos gados
Patiesībā, šobrīd mēs uzņemam praktiski pat divreiz vairāk kaloriju skaitu, kā to varēja iegūt pirms 30 gadiem. Picās šobrīd ir par 70% vairāk kalorijas, čīzburgeros par 75% vairāk kalorijas, bet frī kartupeļos kalorijas sasniedz pat 190% lielāku skaitu.

7. Tavs sodas dzēriens ir daudz netīrāks kā tualetē
Iekārtas, kurās tiek turēti sodas dzērieni ir ļoti grūti tīrāmas, kas padara tās par īstiem Petri trauciņiem, kur laboratorijās tiek audzētas baktērijas. Zinātniskais projekts ir pierādījis, ka salīdzinot ūdeni no sodas iekārtas un tualetes ūdeni tika konstatēts, restorāna iekārtu ūdens bija par 70% netīrāks. Vairākos gadījumu šajās sodas mašīnās tika konstatētas infekcijas slimības izraisītās E.coli baktērijas.