Laba restorāna atmosfēra. Kas to veicina?

Vai tev kā apmeklētājam viens no iemesliem, kā izvēlēties restorānu, ir tā piedāvātā atmosfēra un iekšējais dizains? Restorāna atmosfēra lielākoties nosaka galveno lomu izvēles posmā. Restorānā ir daudz vairāk nekā ēdamistaba, uzgaidāmā telpa un virtuve. Atmosfēru nosaka vairāki faktori, kā, piemēram, mūzika, apgaismojums, mākslas darbi, intimitāte un romantika.

Kā teicis viens no restorānu un viesnīcu menedžeriem: “Atmosfēra – tā ir ārkārtīgi svarīga restorāna sastāvdaļa. Tā ir ļoti svarīga sastāvdaļa. Apgaismojumam ir jābūt nevainojamam, tikpat labam arī galda iekārtojumam un izvietojumam. Ikviens cilvēks dodoties uz restorānu vēlas savu vietu, kas nav gluži blakus citam galdam. Lai gan tā dažreiz nevar šķist, bet arī pašiem aizņemtākajiem un ļoti izsalkušajiem cilvēkiem patīk atmosfēra, un viņi izbauda pavadīto laiku.”

Restorānā jācenšas nodrošināt tik daudz iespējamās vietas, lai viesiem nebūtu jāskatās vienam uz otru – šeit es domāju, savstarpēji nepazīstamiem viesiem, kas sēž pie atšķirīgiem galdiem. Ja telpas dizainā ir lieli galdi, tad tāpat jānodrošina katram apmeklētājam vietu pašam ar sevi nevis svešiniekiem.

Mākslas darbi spēlē lielu atmosfēras izveidošanas daļu. Uz sienām var karināt gleznas vai dažādus mākslas elementus. Tas rada īpašu noskaņu, it īpaši, ja ir saistīta tēma ar, piemēram, restorāna nosaukumu. Jo nav nekas sliktāks un ne-mājīgāks kā skats uz kailām sienām. Jebkurā telpā ir nepieciešams kāds kontakta punkts, tomēr jāņem vērā arī lai mākslas priekšmeti nav pārāk daudz un uzmācoši.

Mūzika ir nākošā svarīgā loma atmosfēras veidošanā. Ar mūziku ir ļoti jāuzmanās, jo dažkārt tā var būt arī traucējoša. Ja restorāna telpas ir daudz un lielas, tad, lai pārskandinātu visu ar mūziku, gala rezultātā skaņas varētu būt vairāk traucējošas nekā patīkamas. Jo skaļāka mūzika, jo cilvēki arī vēlēsies runāt skaļāk, tādējādi atkal izejot no intimitātes zonas. Atmosfēra nāk no pašiem viesiem, viņu sarunām. Tomēr mazā mājīgā restorānā mierīga mūzika tikai celtu atmosfēru. Mūzikai ir jābūt maigai, bet arī skanošai. Nebūtu vēlams likt klasisko mūziku, vai tieši pretēji, smagu mūziku. Jāatrod ir līdzsvars starp visiem mūzikas žanriem, kā arī to var pieskaņot restorāna tēmai. Atmosfēru var veidot arī dzīvā mūzika.

Apmeklētāji visbiežāk nevēlas sēdēt ļoti spilgtā apgaismojumā. Tas liek justies kā uz “skatuves”. Klientiem ir jābūt atvieglotiem un jābauda maltīte, nedomājot, ka ir ļoti pamanāmi. Kad telpas ir pārāk gaišas, cilvēki nejūtas pārāk komfortabli. Nelielas mirgojošas lampiņas kā dekori lieliski paspilgtinās romantisku noskaņu. Vasaras sezonā āra terases var izrotāt ar daudzām lampiņu virtenēm, jo apmeklētājiem patīk pavadīt siltu vakaru romantiskā atmosfērā un aizmirsties par dienas rūpēm. Svarīgi ir arī apgaismošanas objekti – lielas kristāla lustras un sveces rada elegantu un romantisku atmosfēru, bet jautrs un krāsains apgaismojums visvairāk piesaistīs mazākos apmeklētājus. Dabiskais apgaismojums, kas nāktu no lieliem logiem, kā arī videi draudzīgas lampas īpaši piesaistīs “zaļi domājošus” cilvēkus.

Faktori kā mūzika, apgaismojums, galda izkārtojums ir svarīgi, bet jāņem vērā arī oficianti, kas lieliski veic savus darba pienākumus. Smaidīgs, pieklājīgs un atsaucīgs serviss sniedz vislabāko atmosfēru, lai apmeklētāji vēlētos atgriezties restorānā. Tieši personāls dažkārt kļūst par lielāko uzņēmuma veiksmes sastāvdaļu.

Cilvēkiem ir jānāk uz restorānu dažādu individuālu apstākļu dēļ. Jācenšas iegūt līdzsvaru starp profesionalitāti, uzmanību pret klientiem un apkārtējo vidi. Pielāgojot restorānu tieši apmeklētāju vajadzībām ir pamata princips, ko cenšas veikt visi uzņēmumi.