Vai pastāv kādi ātru pagatavojamo ēdienu ieguvumi?

Amerikas Savienotajās Valstīs ātro ēdināšanu restorāni aizpilda 11,3% no ēdināšanas pakalpojumu tirgus. Tipisks amerikāņu uzturs ir ātrie ēdieni, kas sevī ietver tādus produktus kā picas, burgeri, cepti kartupeļi un bezalkoholiskie sodas dzērieni. Daudzi cilvēki, kas ēd ātri pagatavojamos ēdienus, mēs saskarties ar augstāku tauku uzņemšanu un nabadzīgāku uztura vērtību. Tāpēc pastāv jautājums, vai ātrie pagatavojamie ēdieni sniedz kādus ieguvumus un priekšrocības un vai tos būtu nepieciešams kaut reti, bet iekļaut savā uzturā?

Ātrie ēdieni ir ērti pieejami
Šķiet, tāpat kā jūs varat atrast ātrās ēdināšanas iestādes uz gandrīz katra ielas stūra, šobrīd arī popularitāti ir izpelnījusies maltītes pasūtīšana neizkāpjot no automašīnas vai pasūtot gatavu ēdienu uz māju. Ātrās ēdināšanas restorāni ļauj patērēt gatavus ēdienus, kontrolēt porciju lielumu, jo visu var paņemt un ēst mājās. Ja tu vēlies ēst veselīgu un svaigu pārtiku, bet slinkums pašam gatavot, tu vari izvēlēties kaut ko no ēdienkartes un ar zvana palīdzību pasūtīt uz māju. Ātri pagatavojami ēdieni ne vienmēr ir neveselīgi, jo var pasūtīt arī dažādu veidu salātus, kas ietver zaļumus, riekstus, dārzeņus. Lai arī ātri pagatavojamie ēdieni ir ērti iegūstami, ir jāuzmanās no neveselīgās pārtikas, piemēram, eļļā ceptām vistām, picām.

Ātro ēdināšanu restorānos ir ātra apkalpošana
Viena no priekšrocībām, izvēloties ātrās ēdināšanas ķēdes restorānus ir laika ietaupījums, ko iegūstam. Pasūtījums tiek sagatavots maksimāli ātri, vai, tas jau ir iepriekš gatavs. Termins “fast food” tiešā tulkojumā to arī nozīmē, ka ēdiens tiek pagatavots un pasniegts ļoti ātri. Šajā digitālajā laikmetā cilvēki ir pārāk aizņemti ar darbu, lai tiktu galā ar dažādiem termiņiem, kuri spiež no visām pusēm. Ir pietiekami grūti pat līdzsvarot personīgo dzīvi un karjeru, kur nu vēl visu laiku gatavot sev maltīti. Piemēram, vientuļās mātes, lai iegūtu sev iztiku, no rītiem ceļas un ved bērnu uz dārziņu, tad skrien uz darbu, un pēc smagas darba dienas izņem no dārziņa un pavada atlikušo vakaru ar bērnu. Faktiski, paliek ļoti maz laika, ko veltīt sev un veselīga ēdiena pagatavošanai, un, ja ātrais ēdināšanas restorāns ir tieši pāri ielai, tad liela iespējamība, ka ātrās apkalpošanas dēļ, šī varētu kļūt par iestādi, kur ātri iegūt nepieciešamo maltīti.

Ātrie ēdināšanas restorāni piedāvā lielu ēdienu daudzveidību
Plašs sortiments ar produktiem no dažādām kultūrām ļauj cilvēkam izbaudīt dažādību, nemaksājot pārmērīgas summas kā tas ir pilna servisa restorānos. Ātrās ēdināšanas restorāni piedāvā burgerus, vistas, sviestmaizes, kā arī dažādas kultūras ēdienus: ķīniešu, itāļu, meksikāņu un austrumu virtuvi. Lai gan daudzi no šiem starptautiskajiem p[iedāvājumiem parasti ir uzskatāmi par veselīgu pārtiku, tie tomēr var saturēt arī daudz kalorijas un neveselīgas uzturvielas. Amerikā par vienu no veselīgākajiem ātrās ēdināšanas restorāniem tiek uzskatīts Subway. Tajā pēc iespējas tiek taisītas sviestmaizes tikai no svaigām sastāvdaļām, kas nav ne ceptas eļļā, ne karsētas.

Ātrās ēdināšanas restorānos ir zemākas cenas
Zemas izmaksas ātrās ēdināšanas restorānos, salīdzinot ar maltīti, ko baudi, sēžot luksusa restorānā, var palīdzēt palikt budžeta ietvaros. Tu vari iegādāties veikalā pārtiku, kura arī lētāk pagatavojama, nekā to baudītu ārpus mājas. Piemēram, makaronu pagatavošana ir ātra un lēta, kā arī rīsi ir barojoši un viegli pagatavojami.

Plašas darba iespējas
Kopš ir atvērti daudzie ātrās ēdināšanas restorāni, šī industrija ir nodrošinājusi miljoniem darba vietas visā pasaulē. Ļoti pieprasīta vieta šajos uzņēmumos ir studentiem, kas strādā maiņu darbus, lai atmaksātu koledžas gada samaksu. Tāpat arī uz šo darbu dodas jaunieši, lai iegūtu kādu pirmo darba pieredzi. Arī šajā darbā ir nepieciešama koncentrēšanās, valodas prasmes un spēja reaģēt sarežģītās situācijās.

Lietas, kuras jāzina par ēdienkarti

Dodoties uz jebkādu ēdināšanas iestādi, tas pēc kā mēs vērtējam, vai paliksim ir – ēdienkarte. Pasūtīšanas procesā ir iekļauti vairāki mārketinga triki nekā tu spētu iedomāties – sākot ar cenu, saraksta izkārtošanu, ēdienu nosaukumiem un daudz ko citu. Vai zināji, ka arī pastāv lietas, kuras ēdināšanas iestādes nebūs atklājušas savā ēdienkartē? Šeit būs daži fakti par ēdināšanas iestāžu ēdienkartēm.

1. Ēdienkartei jābūt oriģinālai
Ideāla restorāna ēdienkarte piedāvā līdzsvaru starp tradicionāliem zināmiem ēdieniem, kā arī unikālo piedāvājumu saraksta. Katram viesim ir jābūt iespējai izvēlēties no sev mīļākajiem ēdieniem. Protams, nebūtu korekti jautāt oficiantam kāpēc Āzijas virtuves ēdienkartē nav nekas no meksikāņu ēdieniem. Jāatceras, ka restorānam, kuram ir zināma tematika un īpaša gatavošanas virtuve, būs tikai šāda tipa ēdieni.

2. Izteiksmīga valoda
Mārketings uzsver, ka garāki un detalizētāki apraksti sniedz iespēju realizēt vairāk ēdienus. Pieliekot nosaukumam kādu specifisku vārdu, ir apmēram 30% lielāka iespējamība, ka apmeklētājs pasūtīs tieši šo ēdienu. Piemēram, pārveidojot nosaukumus no “šokolādes pudiņš” uz “satīna šokolādes pudiņš”, klienti daudz vairāk novērtēja šo ēdienu un viņuprāt, arī likās garšīgāka. Uz patērētājiem šobrīd iedarbojas arī bioloģiski liekvārdi, piemēram, “vietējās izcelsmes”, “ezerā zvejots” un citi. Tomēr šāda liekvārdība aizliedz patērētājam melot par gaļas izcelsmes vietām, lai novērstu dažādas nepatīkamas situācijas.

3. Viegli lasāms formāts
Ēdienkartēm būtu jābūt izlasāmām – tas taču ir skaidrs visiem. Tomēr dažkārt vārdiem iz uzlikts grūti izlasāms fonts, kas nesniedz iespēju apmeklētājiem precīzi izvēlēties, ko viņi vēlas. Tāpat arī vārdiem nevajadzētu būt pārāk grūtiem, piemēram, ekstremāli garš nosaukums, kuru būtu neērti izrunāt, ja pasūtītu. Ēdienkartes dizainam ir jābūt vienkāršam, un tajā nevajadzētu būt pārāk daudz kulinārijas žargoniem.

4. Vienmēr esošais piedāvājums
Restorānu ēdienkartēm vienmēr ir jāsastāv no tiem produktiem, kuri ir šobrīd pieejami. Oficiants var sagaidīt no apmeklētājiem ne pārāk labas atsauksmes, ja pie pasūtīšanas visu laiku tiks atkārtots, ka šodien šis piedāvājums nav iespējams. Ņemot vērā, ka apmeklētāji parasti velta ilgāku laiku, lai izvēlētos ēdienu nevis dzērienu, viņi vēlas, lai tas, kas ir izvēlēts arī būtu uz vietas, nevis atkal jādomā nākošais ēdiens. Obligāti arī jānomaina ēdienkartes saturs, ja ir radušās cenu izmaiņas. Pretējā gadījumā restorānam var parādīties mīnusi, jo klients ir tiesīgs maksāt to summu, kuru ir redzējis ēdienkartē.

5. Viss ir pieņemamā izmērā un daudzumā
Ja runājam par izmēriem – ēdienkartei ir jābūt ērtai un parocīgai, lai turēto rokās. Tai ir jābūt viegli pārskatāmai, sakārtotai pa atsevišķām sekcijām. Tāpat ir arī ar ēdienu skaitu – lai apmeklētājs neapjuktu ēdienu daudzumā, jāpieturas pie pašiem labākajiem un pieprasītākajiem. Labu gribēdami, restorānu īpašnieki vēlētos iesaistīt ēdienkartē pēc iespējas vairāk dažādu ēdienu, taču tas samaisa galvu un beigās padara izvēli daudz grūtāku. Turklāt, jāatceras, ka arī oficiantiem ir lieliski jāpārzina ēdienkarte un visi tajā pieminētie ēdieni. Zinot to, ka cilvēki ir ļoti dažādi, nedrīkst atstāt arī tikai trīs pašus labākos ēdienus, jo cilvēki mēdz būt ar dažādām alerģijām, izvairās no atsevišķiem pārtikas produktiem un ar citām vēlmēm.

6. Krāsu izmantošana
Dažādas krāsas palīdz uzburt vēlmi pēc kā garšīga un gastronomiska. Krāsas var motivēt cilvēka uzvedību un vēlmi pasūtīt ēdienu. Zilā krāsa ir nomierinoša, tāpēc bieži vien restorānos ir zili elementi, kā lampas vai aizkari, lai radītu nomierinošu efektu. Dzeltenās un sarkanās krāsas tiek izmantotas uzņēmumu zīmola veidošanā, jo sarkanā stimulē apetīti, bet dzeltenā ir tik spilgta krāsa, ka ļoti pievērš uzmanību. Dzeltenā un sarkanā ir lielisks krāsu pāris, kas vislabāk iederas pārtikas produktu reklamēšanā.

Lietas, kuras mums nestāsta ātrās ēdināšanas iestādēs

Vai tev labprāt patīk ātri apēst vienu burgeru, lai iegūtu sāta sajūtu un enerģiju tālākiem dienas darbiem? Tie ir lēti un, faktiski, atkarību izraisoši ēdieni, no kuriem ir grūti atteikties. Vai esat kaut reizi iegājis tikai līdzi draugam, kurš vēlas nopirkt vienu burgeru, līdz smaržas apvīts arī pats sev nopērc vienu? Šādi uzņēmumi pārdod mums daudz vairāk par lētāku cenu. Mēs domājam, ka kaulējamies par cenām, izvēloties lielāko pirkumu par salīdzinoši lētākām izmaksām. Patiesībā, uzņēmumam tas izmaksā vien pāris centus. Pārtika tiek ražota masveidā, nerēķinot ne kalorijas, ne pievienoto tauku saturu. Tāpat ir daudz lietas, par kurām ātrā ēdināšanas industrija klusē. Lai gan daudz kas varētu šķist zināms, tomēr apmeklētāju skaits un pašu restorānu iestādes nesamazina popularitāti.

1. Visi ēdieni garšo vienādi
Lai gan paskatoties uz ēdienkarti, mēs varētu redzēt daudz dažādus burgeru veidus un daudz citus ēdienus – tomēr visiem garša būs gandrīz viena un tā pati. Visiem ir viena garša – “ātro ēdienu garša”. Tas ir tāpēc, ka šie ēdieni nomāc pilnīgi visas garšas kārpiņas, neatdalot ne tikai sāļu, rūgtu, saldu. Ātrie ēdieni ir ražoti, lai apmierinātu visas garšas kārpiņas, lai cilvēks nevēlētos kaut ko īpašu un vienu (piemēram, izteikti rūgtu, kā greipfrūts).

2. Ātrais ēdiens tiek pagatavots, lai to apēstu ātri
Signāls, ka esi paēdis, uz smadzenēm tiek aizsūtīts 20 minūšu laikā. Tāpēc, jo ātrāk tu apēdīsi savu burgeru, jo tu jutīsies vēl izsalcis un iespējams, vēlēsies nopirkt vēl vienu. Lai nomāktu šādu pārēšanos, vienīgais veids, kā palielināt metabolisma darbību ir ēst lēnāk un košļāt vairāk barību.

3. Ātrie ēdieni nav paredzēti daudz košļāšanai
Šis ir tas pats triks, kas iepriekšējā punktā – jo tu mazāk košļā, jo ātrāk apēd savu porciju, un līdz smadzenēm pietiekami ātri nenonāks signāls par pilnu vēderu. Ir izpētīts, ka cilvēki, kuriem jau ir liekais svars, sakošļā ātro ēdienu produktu 11 reizes pirms norīšanas, bet augumā mazāki cilvēki 14 reizes. Faktiski ātro ēdienu vajadzētu košļāt vismaz 50 reizes.

4. Tu saņem frī kartupeļus pat tad, ja nevēlies
Tas ir grūti atteikties no frīz kartupeļiem, ja tie tiek piedāvāti kā papildus bonuss tavam burgeram. Arī tad, kad neesi paņēmis frī kartupeļus, bet tev pretī kāds tos tiesā, pamērcējot mērcē, rodas sajūta, ka tu arī vēlies pagaršot un tāpat uzcienājies ar šo taukos cepto kartupeli.

5. “Vidējais” komplekts faktiski ir “Lielais”
Bieži vien uzņēmumi mudina klientus iegādāties lielākus sodas dzērienus, tādējādi pasūtot lielāku komplektu. Pērkot vidējo komplektu, tu saņem tikpat daudz pārtikas cik lielajā, atšķirība ir tikai sodas dzērienā. Cilvēki pat neapzināti izvēlas vidējo variantu, jo, kad tiek nosauktas visas trīs versijas, tad liekas, ka ar mazo vienmēr ir par maz, bet lielais izklausās neapēdams.

6. Šobrīd ēdiens sastāv no daudz vairāk kalorijām, nekā tas bija 1980.tajos gados
Patiesībā, šobrīd mēs uzņemam praktiski pat divreiz vairāk kaloriju skaitu, kā to varēja iegūt pirms 30 gadiem. Picās šobrīd ir par 70% vairāk kalorijas, čīzburgeros par 75% vairāk kalorijas, bet frī kartupeļos kalorijas sasniedz pat 190% lielāku skaitu.

7. Tavs sodas dzēriens ir daudz netīrāks kā tualetē
Iekārtas, kurās tiek turēti sodas dzērieni ir ļoti grūti tīrāmas, kas padara tās par īstiem Petri trauciņiem, kur laboratorijās tiek audzētas baktērijas. Zinātniskais projekts ir pierādījis, ka salīdzinot ūdeni no sodas iekārtas un tualetes ūdeni tika konstatēts, restorāna iekārtu ūdens bija par 70% netīrāks. Vairākos gadījumu šajās sodas mašīnās tika konstatētas infekcijas slimības izraisītās E.coli baktērijas.

Kaķu kafejnīcas

Kaķi vairs nav sveši tirdzniecības vietās – viņi dzīvo grāmatnīcās un bibliotēkās jau gadiem ilgi, ja vien īpašnieki to atļauj. Kaķiem vairs nav tradicionālā loma izķert peles visās telpās – tie laiski guļ grāmatu plauktos un sildās pie skatlogiem, tā arī piesaistot garāmgājēju skatus. Liels interneta bums sākās ar dažādu kaķu sociālo profilu izveidošanu, piemēram Grumpy Cat. Šobrīd pēkšņa popularitāte ir ieguvusi arī veicināt kaķu kafejnīcas, kas ir īpaši draudzīgas šo dzīvnieku saimniekiem un mīļotājiem.

Pirmā kaķu kafejnīca savas durvis apmeklētājiem vēra pirms nu jau 20 gadiem, Taivānā. Šī ideja ir strauji izplatījusies Japānā un visā Eiropā, kur cilvēki labprāt maksā par laika pavadīšanu kopā ar kaķiem. Šīs kafejnīcas piedāvā kvalitatīvu laiku kopā ar pūkainajiem dzīvniekiem, kuri nevar paši uzturēt mājās, kā arī tās ir iecienītas tūrismu objekta vietas. Nesen kaķu kafejnīca tika atvērta Londonā, līdz beidzot arī ASV sāk domāt par šādu plānu īstenošanu Losandželosā, Sanfrancisko un Bostonā.

Eksperti izraisa plašas diskusijas, vai šīs kafejnīcas sniedz kādu labumu kaķiem un vai cilvēki spēj iegūt padziļinātāku izpratni par kaķu uzvedību un labklājību? Vai arī mārketings izmanto šos dzīvniekus,lai pārdotu pēc iespējas vairāk produktus?

Primārā kaķu kafejnīcu problēma ir ierobežot visus dzīvniekus vienā telpā. Lai gan mājas kaķi ir pazīstami ar savu elastīgo dzīvesveidu draudzēties ar citiem istabas kaķiem, tas bieži vien ir atkarīgs no zināšanām. Savvaļas kaķi parasti mēdz draudzēties ar pazīstamiem dzīvniekiem, bet svešinieki netiek pieņemti. Daudzas kaķu šķirnes nav piemērotas, lai dzīvotu kopā ar vairākiem citiem kaķiem, tāpēc šādu sugu pieradināšana kaķu kafejnīcās ir ļoti lēna un beigās izrādīties pat ļoti apgrūtinoša kopumā.

Arī tad, ja kafejnīcas dara visu maksimāli atbilstoši kaķu vajadzībām, pastāv neizbēgamas problēmas, turot lielas dzīvnieku grupas: agresija, urinēšana un tās radītā smaka, huligānisms un daudz citas problēmas. Ja regulāri tiek pieņemti jauni kaķi, tas varētu ietekmēt arī kaķu stabilās savstarpējās attiecības. Patstāvīgi pierodot pie jauniem iemītniekiem un kafejnīcu apmeklējumiem, kaķiem var izveidoties tāda slimības, kas rodas no stresa un uztraukuma. Pārlieku liels stress un no tā izrietošās slimības var izraisīt vemšanu.

Kad runa ir par mijiedarbību ar cilvēkiem, vairumam kaķu pastāv savas robežas, cik daudz viņi pacietīs un vēlētos būt samīļoti. Atklāti sakot, daudzi cilvēki nemaz nezina, kā pareizi izturēties pret kaķiem. Astes kustināšana parasti nenozīmē, ka kaķis ir laimīgs, un vēdera pagriešana uzreiz nenozīmē, ka kaķis vēlas, lai to pakasa.

Tomēr es uzskatu, ka izveidot šādas kafejnīcas ir brīnišķīga ideja, kas palīdz kaķiem sniegt labu dzīvi. Bieži vien kaķi uz šīm kafejnīcām nonāk no patversmēm. Mijiedarbība ar dzīvniekiem, cilvēkiem nāk tikai par labu – tā var stabilizēt asinsspiedienu un palielināt oksitocīna līmeni, kas tiek dēvēts par “mīlestības hormoniem”.

Lai nepārkāptu kaķu labklājības slieksni, jo bieži vien mēs nezinām, cik svešam kaķim ir patika tikt mīļotam vai cilātam, ir jāievieš konkrēti pamatnoteikumi:

  • Nedrīkst kaķi celt augšā
  • Ar kaķi var spēlēties tikai izmantojot rotaļlietas
  • Nedrīkst jebkādā veidā spiest vai turēt kaķi palikt, ja viņš iet prom

Potenciālajiem kaķu kafejnīcu īpašniekiem vajadzētu apmeklēt dzīvnieku patversmes un adopcijas centrus, un pirms pieņemt kādu kaķi, pārliecināties par medicīnisko stāvokli, kā arī konsultēties ar ekspertiem. Apspriežoties ar veterinārārstu var sniegt daudz noderīgas idejas, kā izveidot arī kafejnīcas telpas dizainu, lai kaķi jūtas droši un tiem tiek piedāvātas daudz teritoriālas iespējas kolonijas izveidošanai. Iekštelpu kaķiem vajadzētu nodrošināt nepieciešamos resursus, lai viņi jūtas droši un komfortabli vienā telpā.

Ēst mājās vai ārpus mājām?

Tad, kad tu mēģini izlemt, vai šodien dosies ārā paēst, vai pati gatavosi savā virtuvē jāapsver katras izvēles priekšrocības un trūkumus. Ēšana ārpus mājas, kas parasti ir raksturota kā neveselīga, ne vienmēr tā arī ir – tu vari izvēlēties doties uz restorānu, kur pasniedz svaigu pārtiku, kas nav cepta eļļā un pievienotas daudz neveselīgas garšvielas. Mainot savus ēšanas paradumus, vari novērst garlaicību un rutīnu, kā arī palielināt veselības ieguvumus, iemācoties daudz jaunas receptes.

Ēšana mājās
Lielākā priekšrocība, gatavojot maltīti savās mājās ir iespēja kontrolēt pievienoto sastāvdaļu daudzumu. Zinot tieši tik sastāvdaļas, cik esi pielikusi, var radīt veselīgus ēšanas paradumus. Izkopjot pavārmākslu mājās, var kontrolēt savu patērēto produktu daudzumu un izvēlēties veselīgu dzīvesveidu. Tu vari regulēt porciju daudzumu, kuru pasniegt vakariņās. Galvenais trūkums mājās gatavošanai ir rutīna, kurā tu ieslīgsti katru dienu. Ēdot pašus veselīgākos pārtikas produktus atkārtoti katru dienu ne vienmēr ir veselīgāk nekā ēdot ārpus mājas barojošu pārtiku. Vislabākais veids, kā nodrošināt ķermenim nepieciešamos ēteriskos vitamīnus un barības vielas ir ēst daudzveidīgu uzturu, ko bieži vien mājās nespēsi sev sarūpēt. Laika gaitā tev var sākt trūkt idejas, kā izveidot jaunu ēdienu, tāpēc viss var palikt ļoti vienveidīgi un pat garlaicīgi. Ik pa laikam vajag izmēģināt kādu jaunu recepti, ko vislabāk iespējams saņemt, dodoties uz ārpus mājas ēdināšanas iestādēm.

Gatavojot mājās maltīti, centies izvairīties no neveselīgas, fasētas maltītes, jo tās parasti ir mazāk barojošas , satur vairāk sāļus un kalorijas. Ja esi veikalā iegādājies salātus, kurus vēlies pasniegt vakariņās, tad rēķinies, ka šī uzkoda nebūs par mata tiesu neveselīgāka kā tad, ja ietu uz kafejnīcu. Salātu mērces var saturēt lielu tauku daudzumu. Tas nozīmē, ka papildinot savu salātu šķīvi mājās kaut vai tikai ar pāris ēdamkarotēm augsta tauku satura mērci, var palielināt tavu maltīti pat par 500 kalorijām vairāk.

Ēšana ārpus mājas
Kaut arī maltītes var būt daudzveidīga pieredze un vari pamēģināt arvien jaunus produktus un to apvienojumus ko citādi nebūtu ēdusi – ēšanai ārpus mājas var būt arī negatīvā puse. Daudzas restorānu un kafejnīcu maltītes ir saliktas pārmērīgās porcijās, turklāt tās var saturēt pat visas dienas laikā nepieciešamās kalorijas vien. Ēdieni bieži vien ir ar paaugstinātu kaloriju skaitu, nekā mājās gatavotam ēdienam, kā arī sāls daudzums ir vairāk. Ēšana ārpus mājas ierobežo iespēju zināt visas maltītes sastāvdaļas.

Ēšanai ārpus mājas ne vienmēr ir jābūt neveselīgai. Tu vari veikt vairākus pasākumus, lai padarītu restorānu maltītes vairāk vērtīgas un veselīgas. Izvairies no viss porcijas apēšanas, ja tā ir salikta pārmērīgi daudz. Izvairies no maltītēm, kuras ir ar augstu krējuma bāzi, saldā krējuma mērcēm, kā arī ceptu pārtiku. Šādi ēdieni satur visvairāk kalorijas, turklāt sniedz tikai nelielu uztura vērtību. Tā vietā meklē ēdienkartē tādu ēdienu, kas nodrošina nepieciešamās barības vielas un dārzeņiem, augļiem, pilngraudiem, un vieglākām mērcēm, piemēram, balzamiko.

Ieteikumi
Kad tu dodies ēst ārpus mājas, apvaicājies jau laicīgi, vai ir iespēja pusi porciju ņemt līdzi uz māju. Šī stratēģija laicīgi ļaus izvairīties no pārēšanās, kā arī saņemsi vieglas pusdienas vai vakariņas arī nākošā dienā. Ja tu pasūti ēdienam klāt mērci, tad palūdz, lai to pievieno vienā šķīvja pusē nevis pa vidu.

Dodoties uz veikalu pēc pārtikas produktiem, kurus vēlies pagatavot mājās, ik pa laikam pieņem jaunu izaicinājumu ar vēl neizmēģinātu sastāvdaļu. Tā tu novērsīsi garlaicību un palielināsi uztura daudzveidību. Izpēti jaunas receptes, sastāvdaļu kombinēšanu, reģionālo virtuvi.

Ātrā ēdināšana un brāļi Makdonaldi

Ja vien tu nedzīvo tālu prom no lielpilsētas, tad nevajadzētu iet tālu, lai atrastu kādu ātrās ēdināšanas iestādes. Šādas iestādes pilsētās ir tikpat bieža parādība kā taksometri uz katras ielas. Šāda ātrā ēdināšana kā fenomens parādījās 1940. gadu sākumā Kalifornijā. Restorānu izveidoja pateicoties automašīnu pieaugošai popularitātei, tāpēc tie tika būvēti, lai ļautu cilvēkam pasūtīt ēdienu, neizkāpjot no transporta līdzekļa. Drive-in ēdināšanas iestādes bija veiksmīgs atklājums, jo parasti tiek izmantots īstermiņa pasūtījumu veikšanai, ko var viegli un ātri pagatavot.

Brāļi Ričards un Moriss Makdonaldi ir atklājēji pasaules pazīstamākajam ātro restorānu ēdnīcas tīklam McDonald. Pēc pirmajiem 11 pastāvēšanas gadiem, viņi vēlējās vēl vairāk stabilizēt savu uzņēmumu, gatavojot daudz ātrāk produktus un pārdodot lētāk. Restorāns tika pārveidots kā Drive-in, kas cilvēkiem atviegloja iepirkšanos. Pirms brāļi izveidoja savu ātro ēdienu ražošanas sistēmu, jau vairāki restorāni veica ļoti ātru ēdienu gatavošanas praksi. Šie restorāni nodarbojās ar īstermiņa pasūtījumiem, un pavāri bija specializēti pagatavot maltīti ļoti ātrā laika posmā. Šādi labi pavāri bija liels pieprasījums, jo ātri pagatavot maltīti prasīja zināšanas un īpašu apmācību. Brāļu Makdonaldu ātrā gatavošanas sistēma bija savādāka – tā vietā, lai izmantotu kvalificētus pavārus, viņi pieņēma darbā nekvalificētus strādniekus, no kuriem katrs veica vienu mazu pienākumu un konkrētu sagatavošanas darbu visā ražošanas procesā. Tas neprasīja lielas prasmes, tāpēc strādāt varēja jebkurš gribētājs.

Makdonaldu brāļi veica lielas izmaiņas attiecībā uz restorānu virtuves dizainu. Viņi nomainīja daudz iekārtas, kas veicināja ātro ražošanu:

  • Ļoti lieli grili, kur viens cilvēks vienlaicīgi varētu pagatavot daudz burgerus
  • Mērču iekārtu, kur cilvēki paši varēja sev pievienot garšvielas
  • Friteris, kur darbinieks varēja gatavot frī kartupeļus jau sakarsētā eļļā
  • Sodas dzērienu iekārta, kas kopā apvienoja Coca-cola, Fanta, Sprite
  • Atsevišķas ēdienu pasūtīšanas un izsniegšanas vietas Drive-in ēstuvēs

Šāda ātrā servisa sistēma ātri vien izplatījās visā Kalifornijā, kā arī pārējā valstī. Restorāni pielāgoja daudzas no brāļu ieviestajām metodēm arī savā ražošanas procesā. Daudzas no restorānu ķēdēm kopēja brāļu Makdonaldu idejas, un darbojas pēc tām arī vēl šobrīd, piemēram, pasniedzot tacos vai vistas.

Pat tad, ja restorāni ražo atšķirīgu ēdienu produkciju, pamata iezīmes tomēr ir kopīgas:
1. Kad tu apmeklē kādu no šīm iestādēm, gandrīz vienmēr ir atsevišķa pasūtīšanas un ēdiena saņemšanas vieta
2. Kad tu brauc ar mašīnu caur Drive-in, tu pasūtījumu veic caur mikrofonu, un cilvēks pie loga izsniedz gatavu maltīti
3. Pārtiku izsniedz atsevišķi iesaiņotos maisiņos vai uz paplātes
4. Lielākoties pārtiku var ēst, neizmantojot ne nazi, ne dakšiņas
5. Ēdiens ir salīdzinoši lēts
6. Individuāli restorāni, kas atrodas vienā ķēdē faktiski ir līdzīgi viens otram

Masveidīga ēdiena ražošana ir galvenā ātro ēdināšanas iestāžu funkcija. Tas ļauj restorāniem saņemt un uzglabāt lielu pārtikas daudzumu un pavārs to pagatavo tikai tad, kad ir nepieciešams. Tomēr pārtikas ēdieniem, kas tiek ražoti šādā ātrā taktikā ir ļoti atšķirīgi no ēdiena, kuru tu pagatavotu mājās. Tiem ir augstāks tauku saturs un zemāks šķiedrvielu daudzums, augstāks kaloriju un cukura un sāls līmenis. Saskaņā ar McDonalds uztura diagrammu, ja tu apēstu vienu Big Mac burgeru, lielo porciju ar frī kartupeļiem, ceptu ābolu pīrāgu un klāt piedzertu Coca-cola, tad tu patērētu –

  • 1701 kalorijas
  • 72 gramus tauku
  • 1630 miligramus sāls

Lielākai daļai pieaugušo dienas deva ir 2000 kalorijas, 65 grami tauki un 1779 miligrami sāls. Tāpēc faktiski, apēdot šo vienu komplektu McDonaldā, cilvēks jau patērē visu dienā nepieciešamo daudzumu, kā rezultātā dienas beigās skaitļi ir daudz lielāki.