Ātrā ēdināšana un brāļi Makdonaldi

Ja vien tu nedzīvo tālu prom no lielpilsētas, tad nevajadzētu iet tālu, lai atrastu kādu ātrās ēdināšanas iestādes. Šādas iestādes pilsētās ir tikpat bieža parādība kā taksometri uz katras ielas. Šāda ātrā ēdināšana kā fenomens parādījās 1940. gadu sākumā Kalifornijā. Restorānu izveidoja pateicoties automašīnu pieaugošai popularitātei, tāpēc tie tika būvēti, lai ļautu cilvēkam pasūtīt ēdienu, neizkāpjot no transporta līdzekļa. Drive-in ēdināšanas iestādes bija veiksmīgs atklājums, jo parasti tiek izmantots īstermiņa pasūtījumu veikšanai, ko var viegli un ātri pagatavot.

Brāļi Ričards un Moriss Makdonaldi ir atklājēji pasaules pazīstamākajam ātro restorānu ēdnīcas tīklam McDonald. Pēc pirmajiem 11 pastāvēšanas gadiem, viņi vēlējās vēl vairāk stabilizēt savu uzņēmumu, gatavojot daudz ātrāk produktus un pārdodot lētāk. Restorāns tika pārveidots kā Drive-in, kas cilvēkiem atviegloja iepirkšanos. Pirms brāļi izveidoja savu ātro ēdienu ražošanas sistēmu, jau vairāki restorāni veica ļoti ātru ēdienu gatavošanas praksi. Šie restorāni nodarbojās ar īstermiņa pasūtījumiem, un pavāri bija specializēti pagatavot maltīti ļoti ātrā laika posmā. Šādi labi pavāri bija liels pieprasījums, jo ātri pagatavot maltīti prasīja zināšanas un īpašu apmācību. Brāļu Makdonaldu ātrā gatavošanas sistēma bija savādāka – tā vietā, lai izmantotu kvalificētus pavārus, viņi pieņēma darbā nekvalificētus strādniekus, no kuriem katrs veica vienu mazu pienākumu un konkrētu sagatavošanas darbu visā ražošanas procesā. Tas neprasīja lielas prasmes, tāpēc strādāt varēja jebkurš gribētājs.

Makdonaldu brāļi veica lielas izmaiņas attiecībā uz restorānu virtuves dizainu. Viņi nomainīja daudz iekārtas, kas veicināja ātro ražošanu:

  • Ļoti lieli grili, kur viens cilvēks vienlaicīgi varētu pagatavot daudz burgerus
  • Mērču iekārtu, kur cilvēki paši varēja sev pievienot garšvielas
  • Friteris, kur darbinieks varēja gatavot frī kartupeļus jau sakarsētā eļļā
  • Sodas dzērienu iekārta, kas kopā apvienoja Coca-cola, Fanta, Sprite
  • Atsevišķas ēdienu pasūtīšanas un izsniegšanas vietas Drive-in ēstuvēs

Šāda ātrā servisa sistēma ātri vien izplatījās visā Kalifornijā, kā arī pārējā valstī. Restorāni pielāgoja daudzas no brāļu ieviestajām metodēm arī savā ražošanas procesā. Daudzas no restorānu ķēdēm kopēja brāļu Makdonaldu idejas, un darbojas pēc tām arī vēl šobrīd, piemēram, pasniedzot tacos vai vistas.

Pat tad, ja restorāni ražo atšķirīgu ēdienu produkciju, pamata iezīmes tomēr ir kopīgas:
1. Kad tu apmeklē kādu no šīm iestādēm, gandrīz vienmēr ir atsevišķa pasūtīšanas un ēdiena saņemšanas vieta
2. Kad tu brauc ar mašīnu caur Drive-in, tu pasūtījumu veic caur mikrofonu, un cilvēks pie loga izsniedz gatavu maltīti
3. Pārtiku izsniedz atsevišķi iesaiņotos maisiņos vai uz paplātes
4. Lielākoties pārtiku var ēst, neizmantojot ne nazi, ne dakšiņas
5. Ēdiens ir salīdzinoši lēts
6. Individuāli restorāni, kas atrodas vienā ķēdē faktiski ir līdzīgi viens otram

Masveidīga ēdiena ražošana ir galvenā ātro ēdināšanas iestāžu funkcija. Tas ļauj restorāniem saņemt un uzglabāt lielu pārtikas daudzumu un pavārs to pagatavo tikai tad, kad ir nepieciešams. Tomēr pārtikas ēdieniem, kas tiek ražoti šādā ātrā taktikā ir ļoti atšķirīgi no ēdiena, kuru tu pagatavotu mājās. Tiem ir augstāks tauku saturs un zemāks šķiedrvielu daudzums, augstāks kaloriju un cukura un sāls līmenis. Saskaņā ar McDonalds uztura diagrammu, ja tu apēstu vienu Big Mac burgeru, lielo porciju ar frī kartupeļiem, ceptu ābolu pīrāgu un klāt piedzertu Coca-cola, tad tu patērētu –

  • 1701 kalorijas
  • 72 gramus tauku
  • 1630 miligramus sāls

Lielākai daļai pieaugušo dienas deva ir 2000 kalorijas, 65 grami tauki un 1779 miligrami sāls. Tāpēc faktiski, apēdot šo vienu komplektu McDonaldā, cilvēks jau patērē visu dienā nepieciešamo daudzumu, kā rezultātā dienas beigās skaitļi ir daudz lielāki.