6 “meksikāņu” ēdieni, kurus Meksikā nemaz neēstu

Spāņu uzvara pār Acteku Impēriju 1500. gados mijās ar meksikāņu virtuves ieiešanu Vidusamerikāņu kultūrā. Receptēs tiek vairāk ieviestas kukurūzas, pupiņas, tomāti, avokado, čili pipari. No spāņiem pievienojot mājlopu gaļu, piena produktus un vecās pasaules garšaugus un garšvielas, kopā sanāk labs ēdienu pamats. Amerikāņi paņēma to, kas viņiem patika un pielāgoja to savai garšai, pievienojot vēl dažas sastāvdaļas. Kāds bija rezultāts? Vēl vairāk maltās gaļas ēdieni, dzeltenais siers, информация о финансах в Казахстане, kviešu milti un konservēti dārzeņi – sastāvdaļas, kuras ļoti reti izmanto Meksikas robežās. Meksikāņi pat mēdza izvairīties no dažām šīm sastāvdaļām, jo ticēja, ka tādējādi viņi izskatās un jūtas daudz labāk. Šeit ir daži no ēdieniem, kuri tiek piedēvēti kā meksikāņu ēdieni, taču ir tālu no patiesības.

1. NACHOS
Nachos tika izgudroti Meksikā 1943. gadā. Bet vai tas tos padara autentiskus meksikāņu virtuvei? Ne visai. Šīs uzkodas sākotnēji tika gatavotas no tortillas mīklas, kas tika sagriezta trijstūros un cepta, pa virsu uzliekot sieru un kā garnējumu marinētus jalapeno piparus. Siers izkusa pār izcepto trijstūri un tā tika pasniegts viesiem. Tās Nachos versijas, kuras mēs redzam šobrīd visā pasaulē ir tālu no sākotnējā ēdiena, jo tie tiek ražoti, pievienojot liellopu gaļu, malto gaļu, bagātīgām krējuma mērcēm un nepiedienīgi daudz dzeltenā siera.

2. FAJITAS
“Fajita” tulkojumā nozīmē mazas strēmeles. Neskatoties uz nosaukumu, fajitas ir faktiski tikpat lielas kā amerikāņu ābolu pīrāgi. Pirmo reizi dati par fajitas ēdienu tika pieminēti 1971. gadā. Šī ēdiena ražošanā iedvesma ir gūta no Meksikas, tomēr tas, kas nepadara to par meksikāņu ēdienu ir balto miltu tortillas mīkla, ko pasniedz kopā ar gaļu.

3. CHILI CON CARNE
Tulkojumā šis ēdiens nozīmē čili ar gaļu. Un, lai gan varētu domāt, ka maltās gaļas sautējums ar tomātiem, pupiņām, garšvielām, čili pipariem, krējumu un sieru ir meksikāņu virtuves meistardarbs, tad šeit nu ir liela vilšanās. Meksikāņi jau no seniem laikiem neizmanto savā ēdienā tik treknas sastāvdaļas. Ja šis Chili con carne ir ar liesu liellopu gaļu un nav pārpildīts ar krējuma un siera kārtām, tad to pasniedz arī meksikāņu restorānos. Bet tiktāl domāt, ka tas ir autentisks meksikāņu ēdiens ir pilnīgi aplami.

4. BURRITOS
Amerikā Burritos tiek ražoti un patērēti nekontrolējamos daudzumos, kā arī to izmērs ir pieaudzis līdz jaundzimuša bērna lielumam. Parasti tā sastāvā ir trortillas mīklā ietīti vārīti rīsi, dārzeņi, pupiņas, siers, skābais krējums, kā arī brokastu laikā olas, desa, un diezgan daudz citas piedevas, kuras vien varētu iedomāties. Nosaukums faktiski tulkojumā nozīmē “mazais ēzelis”, un tiek domāts, ka tā gigantiskais variants, kuru mēs šobrīd atpazīstam pēc vārda Burrito tika izgudrots ASV, lai pabarotu kalnračus.

5. QUESO
Kā jau būsi pamanījis, tad daudzi Meksikas virtuves ēdieni ir “Amerikanizēti” un pārveidoti, pievienojot dāsnu kārtu ar izkausētu vai sarīvētu sieru. Queso ir siera mērce, kas faktiski ir pagatavota no čedara siera. Un šis ir viens no ēdieniem, kura autentiskā izcelsme nav ne Meksika, ne Amerika, bet gan Anglija. Čedara siers nāk no Čedaras ciemata Anglijā.

6. CHIMICHANGAS
1922. gadā Arizonā kāda sieviete vārdā Monika Flina netīšām iemeta karstā eļļas katlā konditorejas mīklu. Tā izveidojās ēdiens Chimichanga. Dažus gadus vēlāk, arī Vudijs Džonsons savā restorānā ieviesa ēdienu, kas ļoti līdzinājās šim pirmajam izgudrojumam, apvienojot ar burrito sastāvdaļām. Tāpēc lieki teikt, lai arī kurai no Chimichangas izcelšanās versijai vēlamies ticēt, tad nevienā no gadījumiem tas nesaistās ar Meksiku – ne Arziona, kas atrodas Amerikā, ne arī Monika un Vudijs nav īsti meksikāņu vārdi, kas neliecina par šo cilvēku meksikāņu tautību.

Līdzīgus rakstus iespējams atrast šeit: fixdengi.com.